Luisterwandeling - 2021 en 2022

Huilende Bruiden

Wie over de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen rijdt, ziet ze al van verre opdoemen: enorme, statige herenboerderijen. Gebouwen die zich kenmerken door een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graanschuur. Het rijke uiterlijk danken ze aan de ongekende welvaart van de herenboeren die er woonden ten tijde van de Graanrepubliek; de glorietijd van de regio.

Nu dreigen veel van deze monumentale boerderijen te verkommeren tot onverkoopbare gebouwen. De eigenaren van de boerderijen kunnen het onderhoud niet dragen. De boerderijen en graanschuren zijn te groot. Het herstel en onderhoud te kostbaar. De schuren storten in, de voorhuizen verpauperen en het pleisterwerk van de vrouwenbeelden bladdert af. Huilende Bruiden, worden ze ook wel genoemd. Dit erfgoed van de Graanrepubliek staat op het punt van instorten. Wat doen we om het tij te keren? En wat gaat er verloren als we niets doen?


”Er zit een soort melancholie in verval en vergankelijkheid. Waar zie je nog ruïnes in z’n meest pure vorm? Dat het leven ooit eindigt, verhullen we graag
achter nette voorgevels en aangeharkte tuintjes”.


Tijdens de luisterwandeling Huilende Bruiden neemt documentaire maker Tom Tieman je mee langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans waar enkele Oldambtster boerderijen staan. Een persoonlijke zoektocht naar waarde die voert langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Wat bewaren we en wat niet? En wat laten we achter voor latere generaties? Een luisterwandeling over erfgoed, vergankelijkheid en de noodzaak van bewaren.

“Huilende bruiden vindt zijn kracht in de persoonlijke perspectieven die Tieman op deze thematiek werpt. Via individuele verhalen doet hij een beroep op collectieve verantwoordelijkheid” - Theaterkrant

“Deze podcast zou moeten worden omgetoverd tot een blijvertje... Want wat goed is mag niet weg.” - Dagblad van het Noorden

Huilende Bruiden is een productie van Peergroup en was te zien van 14 t/m 24 oktober 2021 en van 23 t/m 27 februari 2022.

Locatie: Klein Ulsda (startpunt) naar Mellemaheerd bij Bad Nieuweschans (eindpunt).

Debat: Dagblad van het Noorden organiseerde naar aanleiding van de wandeling een debat in de Mellemaheerd op 25 maart 2022. Hier kijk je de avond terug.

Credits

Regie, montage & scenario: Tom Tieman
Eindredactie: Rick Steggerda
Productie: Pjotr Eijkenboom & Eva Hermus
Technische productie: Nico Wijnberg
Muziek: Kinetophone + Eva Waterbolk
Geluidsnabewerking & mix: Wart Wamsteker
Begeleiding: Dirk Bruinsma
Publiciteit: Benthe van Aalst
Trailer: DAYS/G2K
Campagnebeeld: Marleen Annema
Met dank aan alle Hamdijk-bewoners & Groninger Landschap

Previous
Previous

Snackgelok